0
0
Vota!

11.Moció que presenten els grups municipals Imaginem Les Franqueses en Comú-Entesa i Esquerra Republicana de Catalunya, i aprovada per Junta de Portaveus en sessió de 24 de maig de 2018, per a la defensa dels drets de les dones víctimes d'agressions sexuals.

La sentència dictada recentment per l’Audiència provincial de Navarra en relació al cas conegut com “La Manada” condemna els cinc membres acusats per abús sexual i no per violació pels fets que van passar durant les festes dels San Fermines del 2016, a Pamplona. La resolució judicial estableix penes de 9 anys de presó per abús sexual
continuat amb prevalença i de 5 anys de llibertat vigilada després del compliment de la pena. El tribunal no ha considerat el delicte d’agressió sexual i obvia que es produís cap tipus d’intimidació ni de violència i tampoc no té en compte l’agreujant per actuació grupal ni la vulneració de la intimitat.
La sentència ha generat un fort rebuig social i del moviment feminista i nombroses expertes i experts jurídics l’han valorat, així com entitats feministes i de dones, ONU dones i Amnistia Internacional, entre altres. La consideració d’abús sexual dels fets és un greuge cap a totes les dones i suposa una legitimació de la violació que situa en
una posició de total desempara a totes les dones supervivents d’aquests delictes. La sentència afavoreix la impunitat de les agressions masclistes i envia un missatge de descrèdit de la vivència de les dones que pateixen aquestes agressions i les revictimitza. A més, aquest cas posa de manifest com els estereotips de gènere influeixen en l’anàlisi dels fets i les conclusions exposades pels magistrats, en especial allò que s’expressa al vot particular en què es demana l’absolució de tots els acusats a excepció del delicte lleu de furt.
És evident que la justícia espanyola no empara els drets de la ciutadania i ha sortit a la llum el biaix patriarcal que la perverteix i que encara la fa més injusta per les dones.
Aquesta sentència crea un precedent d’impunitat i desacredita la versió de la víctima posant al centre del debat la forma d’actuació de la dona que pateix la violència i no pas la de les persones que l’exerceixen.
Per la seva part, les administracions públiques han de continuar portant a terme mesures de prevenció de la violència masclista i de sensibilització en la igualtat de gènere i la prevenció de les relacions abusives. A Catalunya, enguany commemorem una dècada d’ençà de l’aprovació de la Llei 5/2008, del 24 d’abril, del dret de les dones
a eradicar la violència masclista que garanteix un conjunt de drets per restituir el projecte de vida de les dones en situació de violència masclista.
No és No! Cap violació és justificable o interpretable.

Per tots aquests motius, els grups d’ILFC-E i d’ERC-AM a l’Ajuntament de les Franqueses del Vallès proposen al Ple l’adopció dels següents
ACORDS
Primer. Manifestar el suport i solidaritat de l’Ajuntament de les Franqueses del Vallès a les dones que són víctimes d’agressions sexuals. Expressar el rebuig de la condemna al cas de La Manada i denunciar el sentit patriarcal de la Justícia amb actes que fomenten la violència institucional i la impunitat de les violències masclistes.
Segon. Animar a totes les persones compromeses amb la causa feminista a seguir mostrant el seu rebuig a la sentència i el seu suport a les dones supervivents de les violències masclistes perquè volem ser lliures, no valentes.
Tercer. Exigir l’abolició del supòsit d’abús sexual del Codi Penal, perquè afavoreix la impunitat dels delictes i atempta contra la seguretat i els drets de les dones. Exigir al Congrés dels Diputats i el Senat que la revisió del Codi Penal perquè s’incorpori la perspectiva de gènere per tal que s’eviti l’existència d’interpretacions arbitràries i que
es basen en estereotips de gènere, que acaben portant a sentències amb un clar biaix masclista.
Quart. Exigir la formació obligatòria i continuada de la judicatura per a la garantia dels drets de les dones.
Cinquè. Portar a terme un protocol a nivell municipal per a la prevenció i l’abordatge de situacions d’assetjament sexual en els espais d’oci i de lleure.
Sisè. Formar en perspectiva de gènere i violència masclista totes i tots els professionals de l’Ajuntament, en especial aquells que ofereixen serveis directes a les dones.
Setè. Comunicar aquest acord a les entitats de dones i veïnals del municipi, als grups polítics al Parlament de Catalunya i a les entitats municipalistes i a la població de les Franqueses del Vallès mitjançant el butlletí, el web i les xarxes socials municipals.
Text refós de les mocions presentades en temps i forma per els grups municipals ILFC
i ERC per al Ple de l’Ajuntament de les Franqueses del Vallès del 31.05.18.

Desenvolupament del Ple:

Es vota a la Junta de Portaveus: aprovada.


F. Jiménez (PDECAT. Recolzada per una qüestió de consciència política. Des de la seva àrea, estan conscienciats.
È. Montagut (ILFC):. La moció és un clam per mostrar que la justícia espanyola té un baix masclista, i empara als violadors i agressors. Pretén reclamar més conscienciació i un esforç més gran entre els joves, estem lluny de la igualtat de gènere, i dels tics masclistes de la societat.
JA. Corchado (PSC): La lluita contra els masclisme ha de ser una lluita de la societat. El pacte d’Estat en materia de violència de gènere, cal implementar-lo. Cal visió de gènere als diferents a estaments de l’adminitració, com en la justícia patriarcal. Cal lluitar contra la legitimació del masclisme i la cultura de la violació.
M. Cassà (ERC): Constuïr una república amb tots els drets de les dones en igualtat. Tot el suport a les dones supervivents de violència masclista.
Marta (PP): Molt que va ser víctima i diu que té molt més moral per votar o no. Abstenció.

VOTACIÓ      PdeCAT PSC ILFC ERC CxF PP Total
A favor              6             3     4       2    1           16
En contra                               

Abstenció                                                       1    1

 

0 Opinions
Resultat ple municipal
10
1

Opinions

Encara no hi ha cap opinió, digues la teva!

Dona la teva opinió

Registra't per poder opinar!